Pages

Thursday, August 22, 2013

Õunakook kondenspiima & šokolaadikreemiga

Õunad hakkavad juba puu otsast alla potsatama. Parim asi mida õuntest teha saab, on üks maitsev kook. Vaatasin mis kraami mul kapis leidub ja tegin nendest asjadest kokku ühe õunakoogi. Koogi seest leiab kondenspiima, rohkelt kaneeli ja šokolaadikreemi. Mees teatas kooki mugides, et sellisel viisil võiksi õunu talveks "konserveerida".


 

Õunakook kondenspiima & šokolaadikreemiga


Muretaignast põhi:
150g toasooja võid
100g suhkrut
1 muna
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
240g jahu

Sega kokku muna, suhkur ja toasoe või. Mõõda lauale jahu, sool ja küpsetuspulber, sega läbi ning vala peale võisegu. Haki jahu ja või noa abil kokku, kuni saad munaputru meenutava massi. Nüüd suru mass käte abil 5-10 liigutusega kokku tainabatooniks (ära sõtku), mässi kilesse ning lase külmikus 30 minutit seista.

Sellest kogusest piisab 24cm diameetriga koogivormi jaoks. Mina tegin koogi 18cm diameetriga vormi ja ülejäänud taignast küpsetasin mõne korvikese ja täitsin sefiiriga.

Seni kuni tainas külmikus seisab, pane ahi sooja 220C peale ja valmista ette täidis.


Täidis:
ca 5-6 väiksemat õuna
100g kohvikoort (võib ka vahukoort kasutada)
100g kondenspiima
1 muna
kaneeli


Koori, puhasta ja tükelda õunad kuubikuteks. Raputa õunad üle rohke kaneeliga ja sega veidi, et kõik õunad oleksid kaneelised. Klopi muna lahti ja sega sinna hulka koor ja kondenspiim.

Pane küpsetuspaber vormi põhja ja mätsi tainas ühtlase kihina vormi põhja ja külgedele pea-aegu kuni vormi ülemise servani (küpsemise ajal vajub tainas pea poole võrra alla). Pane taigna peale  küpsetuspaber, midagi raskuseks ja küpseta kuni hakkab õrnalt kuldset tooni võtma.

Siis laota õunakuubikud põhjale. Õunakuubikuid peaks olema nii palju, et täidaks kogu koogipõhja kuni ülemiste servadeni ära. Kalla peale koore-kondenspiima täidis. Pista uuesti ahju ja küpseta kuni täidis on hangunud.

Tegelikult võibki koogiga selliselt maiustada. Näiteks soojalt koos jäätise või vaniljekastmega. Aga mina lasin koogil jahtuda ja määrisin siis servad kokku šokolaadikreemiga ning niristasin natukene peale ka.


Šokolaadikreem
50g tumedat šokolaadi
40g kohvikoort (või vahukoort)
20g võid

Sulata šokolaad ja või vesivannil. Lisa hulka koor. Sega ühtlaseks, lase jahtuda ja määri koogile.


Pits koogil on samuti söödav ja tehtud spetsiaalse pitsivormi ja seguga. See oli mu esimene katsetus ja päris väga hästi see välja ei kukkunud. Aga päris uhke on ikka!




No comments:

Post a Comment